Vzduchovky Gamo – kousek historie

Vzduchovky Gamo – kousek historie

Určitě se mezi námi najdou tací, kteří mají problém rozeznat na první pohled airsoftovou vzduchovou zbraň od pravé, ale stačí jedno držení zbraně a je to naprosto jasné. Neznamená to ale, že vám vzduchovky neposkytnou správný trénink, soutěž, lov malých zvířat nebo jinou rekreační střelbu. Vzduchové pušky existují skoro tak dlouho jako zbraně na střelný prach, pyšnící se několika výhodami oproti skutečným střelným zbraním. Tou výhodou je, například, střelba během deště a mokrého počasí a míra znovunabíjání. Vzduchovky se objevily mnohokrát v historii např. i během expedice Louise a Clarka. Dnes se dokonce používají i na olympiádě. Vzduchovky Gamo se začaly prodávat koncem 50-tých let ve Španělsku. Gamo se rychle stalo jedním z největších výrobců vzduchových pušek na světě a byli známý jako „El Gamo“.

vzduchovky gamo
Co víte o vzduchovkách Gamo a jejich historii?

První vzduchovky Gamo a ostatní příslušenství

Gamo začal vyrábět vysoce poháněné zbraně. V roce 1961 začal plně vyrábět nejen vzduchové pušky, ale i vzduchové pistole, střelivo a ostatní příslušenství (puškohledy, rukojeti). Vzduchovky Gamo se rychle rozrostly nejen ve Španělsku, ale také v celé Evropě, čímž se v 70-tých letech Gamo stal největším výrobcem vzduchových zbraní na kontinentu.

Vzduchovky Gamo existovaly v této době ve dvou samostatných formách: „Marksman“ .22 vzduchová puška, která měla teleskopickou optickou čočku a „Paratrooper“, která držela zásobník a nabíjecí mechanismus pro střelbu. V roce 1986 se společnosti Gamo podařilo získat logo a iniciály společnosti Birmingham Small Arms Company poté, co byla akcionáři vyhlášena likvidace této společnosti. Vzduchovky Gamo se začaly vyrábět na britské půdě společností Gamo pod novým názvem BSA Guns Limited v Birminghamu.

Gamo dnes

Jen loni vyvinula společnost Gamo nový typ technologie pro svou linii vzduchových zbraní. Tři modely – Šepot, Stín a Lovec – obsahují namísto stlačeného plynu nehybný plyn, takže pružinové zařízení je nahrazeno lehkým tavným uzávěrem. Toto má za následek snížení zpětného rázu i nižší hmotnost. Dnes jsou vzduchovky Gamo v desítkách různých formách. Jejich vlastním nejoblíbenějším produktem je Socom 1100 – vzduchová pistole, která může být vybavena mnoha funkcemi, které dokáží vypálit pelety při dvojnásobné rychlosti zvuku.

 

Vybíráme kufry na zbraně

Vybíráme kufry na zbraně

Koupit si kvalitní střelnou zbraň znamená dost velkou investici a ve snaze ušetřit si další náklady již nákup dalších důležitých doplňků jednoduše odkládáme na potom. Každý, kdo vlastní jednu nebo hned několik střelných zbraní, se po čase i tak nevyhne takovým dodatečným investicím, protože se začne zabývat myšlenkou, že by bylo dobré si pořídit i kvalitní pouzdro nebo kufr sloužící na bezpečnou úschovu těchto zbraní. Každá zbraň vyžaduje především mimořádně odpovědný přístup a právě pouzdra nebo kufry na zbraně plní dvojí účel ochrany – na jedné straně chrání střelnou zbraň před poškozením a zároveň zajišťují bezpečnost při přepravě a cestování se zbraní i její bezpečné uschování. Vybrat si ty správné kufry na zbraně není jen otázkou dobrého vkusu, ale především otázkou bezpečnosti a zjednodušené manipulace se zbraněmi.

Kufor na brokovnicu

Vybíráme kvalitní pouzdra a kufry na zbraně

Pouzdra a kufry na zbraně najdete v nabídce prodejců zbraní, střeliva a ostatních komponentů v různých provedeních, např. pouzdra opaskové, podpažní – pro horizontální, svislé nebo kombinované uložení zbraně a také kufry na dlouhé i krátké zbraně, plastové, hliníkové, polstrované nebo s tvarovanou molitanovou výplní. Kufry na zbraně seženete dokonce i ve vodotěsném provedení nebo s prostorem na umístění střeliva a dalšího potřebného vybavení, např. puškohledu. Pouzdra a kufry na zbraně si můžete vybrat z několika dezénů (např. jednobarevné, maskáčové…) a také z několika kvalitních značek, které jsou momentálně dostupné na trhu.

Kufor pre vášnivú držiteľku ručnej zbrane

Hliníkové kufry na zbraně určené k letecké přepravě

Cestovat se zbraní, ať už na dovolenou, hon v zahraničí nebo z důvodu účasti na různých střeleckých soutěžích a závodech, si žádá maximální dodržování všech bezpečnostních předpisů a pokynů, proto jsou pro tento účel přepravy určené speciálně hliníkové kufry na zbraně, které mají přímo v popisu uvedeno, že jsou vhodné i pro leteckou přepravu.

Jak si vybrat správnou velikost boty?

Jak si vybrat správnou velikost boty?

Všichni jednou za čas potřebujeme nějakou novou obuv. Nemusí to být jen vycházková, ale i sportovní, pracovní nebo turistická, nebo něco vhodné pro práci kolem domu. Zásadním momentem je vybrat si boty ve správné velikosti, proto bychom měli této proceduře věnovat maximální pozornost.

Boty
Boty – Converse

Nevěřte uváděným velikostem bot

Velikost uvedenou na obuvi berte jen jako orientační informaci. To, jak velká je ve skutečnosti, se mnohdy liší od velikosti napsané na krabičce. Je proto moc důležité si při nákupu je vyzkoušet, jak padnou na nohu. Možnosti způsobu určení té správné velikosti jsou v zásadě dvě. Podle toho, zda preferujete jednoho výrobce bot nebo spíše různých.

Boty
Boty – Converse

Co když jsou od stejného výrobce?

Pokud máte ověřeného konkrétního výrobce, obvykle si zvolíte takovou velikost, kterou jste dosud užívali a neměli s ní žádné problémy. Kamenem úrazu může být volba na zcela rozdílné použití. Například, když jste dosud používali od výrobce jen vycházkovou a nyní potřebujete speciální na lezení po skalách, kupte si o několik čísel menší.

Rozhodli jste se pro jiné než zavedené značky?

Pokud se chystáte koupit si boty od výrobce, se kterým jste ještě neměli zkušenost, je zásadní určení délky chodidla a následná volba podle údajů o délce vnitřní stélky. K naměřené délce nohy v nejdelším místě je nutné přidat 5 až 10 mm. Tento prostor navíc slouží především k volnému pohybu prstů nohy při chůzi.

Boty
Boty – Geox

Boty kupujte raději odpoledne

Velikost naší nohy se v průběhu dne mírně mění – od ranní nejmenší velikosti až po večerní stav, kdy je noha po celém dni mírně oteklá. Proto se doporučuje obzvláště pevnou turistickou obuv zkoušet na nohách až v podvečer.

Samopal vzor 58 – československá lehká samočinná ruční zbraň

Samopal vzor 58 – československá lehká samočinná ruční zbraň

Samopal vzor 58, československé výroby, zařazujeme do kategorie útočných pušek ráže 7,62 mm. Patří k velmi oblíbeným a známým zbraním jednotlivce a slouží k ničení živé síly nepřítele buď střelbou, pažbou nebo i bodákem v boji zblízka. Pracuje na principu odebírání plynů z hlavně a může střílet jednotlivými ranami nebo dávkou. Tuto ruční zbraň však můžete klidně použít i v reálných bojových podmínkách na zlikvidování lehčí obrněných cílů nebo ke střelbě na útočící letadla, letouny nebo vrtulníky. Přepínačem s vyznačenými polohami lze přepnout na střelbu jednotlivými ranami. Počet střel v dávce závisí na tom, kdy byla spoušť stisknuta. Je možné střílet nejkratšími dávkami po dvou ranách, toto však chce určitou zkušenost a zručnost střelce.

samopal vzor 58
Samopal vzor 58 je československá zbraň

Jak taková ruční zbraň funguje?

K činnosti závěru samopalu vzor 58 se využívá tlak plynů vzniklých hořením prachové náplně náboje. Tyto plyny jsou přivedeny plynovým kanálkem do plynové komůrky před píst, který je uložen nad hlavní. Závěr zbraně je přímoběžný a jeho uzamykání se děje pomocí závory nesené závorníkem. Hlaveň je zalisovaná do pouzdra závěru, ve spodní části je zajištěna pojistným čepem. Čtyřdrážkový vývrt hlavně je pravotočivý a je chromovaný vrstvou chromu. V první třetině hlavně je uchycen plynový násadec, na ústí hlavně je našroubován uzávěr ústí. Pouzdro závěru je vyfrézované z odlitku, čímž se stal samopal vzor 58 mnohem dražším ve srovnání s jinými zbraněmi s podobnou konstrukcí. Pojistka, plnící zároveň funkci přepínače režimu střelby má tři polohy – zajištěno, střelba jednotlivými ranami a možnost střílet dávkou.

samopal vzor 58
Víte jak funguje samopal?

Povrchová úprava samopalu vzor 58

Povrchová úprava samopalu je speciální, byla prováděna fosfátováním, následně natřená vypalovacím lakem se závěrečným vypálením. První série těchto zbraní měli pažbu, pistolovou pažbičku a předpažbí vyrobené z bukového dřeva, později z dřevěné lisované masy. Z hliníkové slitiny je vyroben zakřivený, dvouřadý zásobník s kapacitou 30 nábojů. Původní samopal vzor 58 však tvořily čtyři zásobníky, sumka na zásobníky, bodák vzor 58 s pochvou, jednotný popruh a plátěný pytlík na čistící a montážní nářadí.

 

Rukavice na cvičenie – nezabúdajte na svoje ruky

Rukavice na cvičenie – nezabúdajte na svoje ruky

Dnes si ľudia dávajú veľmi záležať na tom, ako žijú. Jedia zdravé potraviny, používajú šetrnú kozmetiku, užívajú doplnky a pravidelne športujú nielen kvôli peknej postave, ale hlavne pre svoje zdravie. Pohyb je nesmierne dôležitý a pokiaľ ste športový nadšenec, určite oceníte široký výber športových pomôcok, ktoré by už mali byť pri cvičení úplnou samozrejmosťou. Základným kúskom sú rukavice na cvičenie, ktoré sa používajú jednak pri športových aktivitách v interiéri, ale aj pri outdoorových aktivitách. Ich využitie je naozaj široké a siahnuť by ste po nich mali vždy, keď potrebujete ochrániť pokožku rúk a hlavne dlaní a prstov.

rukavice na cvičenie
Mať kvalitné rukavice na cvičenie sa vypláca.

Chráňte svoje ruky

Každý športovec by si mal svoje ruky pri cvičení chrániť a to bez ohľadu na to akému športu sa venuje. Bicyklovanie, kurz sebaobrany, silové cvičenie, volejbal či hocijaká iná aktivita zbytočne zaťažuje a ničí vaše ruky. Rukavice na cvičenie ochránia vaše ruky pred odretím, mozoľmi, pľuzgiermi, údermi a zároveň pomáhajú odvádzať pot – samozrejme po cvičení ich nechajte poriadne vysušiť a nezabúdajte, že občas ich treba aj oprať. Rukavice na cvičenie sú nenahraditeľné aj pri cvičení s ťažkými váhami alebo pri zdvihoch na hrazde, kedy sú ruky namáhané omnoho viac než pri iných cvikoch. Ochranu vašich rúk by ste určite nemali zanedbávať a to bez ohľadu na to, či ste športovec-začiatočník alebo profesionál.

rukavice na cvičenie
Rukavice na cvičenie oceníte najmä pri dvíhaní ťažkej váhy.

Ako vyberať rukavice na cvičenie?

Vďaka bohatej ponuke máme dnes možnosť vyberať si zo širokej škály rukavíc a to z rôznych materiálov aj kvality. Rukavice na cvičenie sú vhodné tak pre mužov ako aj pre ženy a mali by vám perfektne sadnúť, obopnúť ruku a nemala by byť znemožnená flexibilita prstov. Vyberať si môžete z kožených, neoprénových rukavíc či kombinácie koža + nylon a pokiaľ ide o typ, najobľúbenejším sú fingerless rukavice – používajú sa napr. pri jazde na bicykli alebo pri silových cvičeniach. Dobrou voľbou sú však aj rukavice s podporou zápästia, rukavice pre ženy či tzv. gripper rukavice, ktoré umožňujú široký rozsah pohybu a obsahujú protišmykové podložky.

Legíny na cvičení vždy skvěle padnou

Legíny na cvičení vždy skvěle padnou

Kde jsou ty časy, kdy nám na cvičení stačily staré široké tepláky a vytahané tričko? No, naštěstí, dávno za námi. V současnosti panuje doba, kdy se ženy chtějí cítit hezky a přitažlivě i ve fitnesscentru. Sice zpocené, rozcuchané a bez make-upu, no stále v souladu s módními trendy. Pěkné fitness oblečení je nejen pohodlné, ale budete se v něm cítit sexy, což výrazně zvýší vaše sebevědomí. Jako zastánci zdravého životního stylu na sobě tvrdě dřete, a proto si zasloužíte kvalitní a pěkné sportovní oblečení. Novým trendem jsou dnes legíny na cvičení a máte na výběr z různých vzorů, barev, ale i délek. Na legínách je úžasné právě to, že jsou elastické a díky tomu sednou na každou postavu. Vhodné jsou nejen na cvičení v posilovně, ale i na jógu, běhání, aerobic, crossfit nebo ledajaký jiný sport, který milujete.

legíny na cvičení
Legíny se bezvadne hodí na většinu sportů, i na jógu.

Legíny na cvičení – zapomeňte na bavlnu!

Tak, jako většina fitness oblečení, i legíny na cvičení musí být vyrobeny z kvalitního syntetického materiálu, který bude lehký, vzdušný a bude odvádět vlhkost pryč od těla. Určitě si nekupujte legíny vyrobené z bavlny – ta je pro sportovní oblečení úplné tabu. Bavlna sice výtečně saje, ale udržuje veškerou vlhkost v sobě, legíny zůstanou mokré a budou nepříjemně chladit. Navíc se tak stanou ideálním místem pro množení bakterií a plísní. Legíny na cvičení musí být vyrobeny z funkčního materiálu, který bude splňovat všechny nároky a zajistí vám maximální pohodlí při cvičení. Nejčastěji používané jsou polyamid, polyester, polyetylen a polypropylen – legíny z nich jsou lehounké jako pírko, vzdušné a pot okamžitě odvedou pryč od těla, proto legíny budou hned suché.

legíny na cvičení
Ve funkčních legínách se můžete i zapotit

Legíny na cvičení zvýrazní vaše křivky

Dnes už máte na trhu výběr z obrovského množství sportovního oblečení, a to platí i pro legíny na cvičení. Na výběr máte dlouhé či sahající po lýtka, jednobarevné, ale i legíny se vzorem a není vůbec neobvyklé najít například legíny na cvičení s push-up efektem. Ty vám zvýrazní váš zformovaný zadek, na který jste právem tak hrdá. Střih na fitness legínách bývá speciálně vytvořen k tomu, aby odolaly i tomu nejtvrdšímu tréninku. Oceníte i fakt, že syntetické materiály jsou velmi odolné a vydrží i velmi časté praní, což je při cvičení opravdu velmi nutné.

legíny na cvičení
Vypracovaná postava nejlépe vynikne v legínách.

 

Proč si koupit právě vzduchovku

Proč si koupit právě vzduchovku

Vzduchovky jsou v našich končinách oblíbené zbraně. Hlavně starší pamatují, že kdysi byla vzduchovka skoro v každém domě. Bylo to zapříčiněno hlavně složitostí obstarání si silnější střelné zbraně. Na koupi vlastní vzduchovky na Slovensku stačí pouze dosažení věku 18 let. Toto se doteď nezměnilo, a proto je vzduchovka stále oblíbenou a prodávanou zbraní.

vzduchovky
Vzduchovka

Důvody koupě vzduchovky

Majitelé a budoucí majitelé si vzduchovky kupují z různých příčin. Tyto příčiny a důvody koupě vzduchovky by se dali rozdělit do 5 skupin, podle důvodu koupě:

Terčová střelba

Co se přesnosti týče, řadí se vzduchovky k těm vůbec nejpřesnějším. Právě proto mnoho střeleckých klubů po celém světě používá tento typ zbraně. Navíc díky své oblíbenosti se střelba ze vzduchové pušky neboli vzduchovky, stala olympijskou disciplínou. To svědčí o opravdu velké základně nadšenců, i mezi amatéry.

Lov drobných škůdců

V případě, že máte problémy s drobnými škůdci, můžete jako způsob jejich vymýcení zvolit právě vzduchovku. Mnoho z vás se nyní určitě zeptá, proč právě vzduchovku, když existují i jiné klasické zbraně, kterými by se dali škůdci vyhubit. Avšak na určitých místech je kvůli bezpečnosti střelba z klasické zbraně zakázána. A na takových místech je tedy vzduchovka jediným možným řešením.

Střelba pro zábavu

Díky jednoduchosti vzduchovky je možné střílet prakticky všude. Se vzduchovkou můžete cestovat a užít si zábavu ze střelby kdekoliv i s přáteli. Na střelbu vám postačí i zahrada 10×10 m. Na takovém prostoru můžete střílet bez obav, že někomu ublížíte. Navíc díky levnému střelivu do tohoto typu zbraně se nemusíte nikterak omezovat.

vzduchovky
17,7 palcová vzduchovka Barrett M82A1

Střelecký trénink

Díky vzduchovce je trénink správných střeleckých návyků jednoduchý a levný. Právě proto se vzduchovka stala oblíbeným nástrojem pro všechny sportovní a rekreační střelce. A to co se vzduchových nebo palných zbraní týče.

Střelecká bezpečnost

Většina vzduchovek nemá dostřel delší než 400 metrů. Díky tomuto faktu a dále faktu, že střela ze vzduchovky se řadí mezi lehké střely, se nemusí ani sousedé kolem vás, pokud trénujete v místě, kde sousedy máte, obávat, že jim způsobíte tréninkem vážné škody. Další velkou výhodou vzduchové pušky je to, že není příliš drahá a tudíž vám nehrozí přílišné nebezpečí, že by vám jí někdo ukradl a spáchal s ní trestný čin. Navíc střelivo do vzduchovky neobsahuje trhaviny ani výbušniny.

Vzduchovky jsou díky těmto vlastnostem stále oblíbenými zbraněmi. A co vy? Máte už svou vzduchovku? Pokud ne, jednoduše si ji můžete zakoupit i prostřednictvím internetu. Například zde u nás.

Způsoby hraní zápasů při airsoftu

Způsoby hraní zápasů při airsoftu

Mnozí z nás znají airsoft jen jako sport, kde se dva týmy snaží navzájem vyřadit. Avšak díky různým scénářem může být tato hra mnohem zajímavější a různorodější. V těchto různých typech airsoftových her je třeba ještě více dbát na taktiku, a tím se stává hra zajímavější. V airsoftu známe několik druhů scénářů, ale my si dnes představím pouze tři z nich.

Hra s vlajkami

Tato hra patří mezi nejznámější scénáře airsoftu – hráči se rozdělí do dvou družstev a do středu bojiště, nebo na jiné strategické místo se umístí vlajka. Hlavním úkolem se tak stává dobít vlajku jako první a dostat se s ní na startovní linii, ale hra končí i vyřazením všech soupeřových hráčů. Tento scénář zná i varianta se dvěma vlajkami, které se umístí do domácích táborů obou týmů. Tak se airsoft stává ještě více taktičtější, když kromě útočné taktiky musí hráči přemýšlet i nad zadními „vrátky“ v případě pokusu soupeře ukrást jejich vlajku.

airsoft
Airsoft hra s vlajkami

VIP

Pro zpestření a větší zážitek ze hry můžete vsadit i na tento scénář. Podstata spočívá v tom, že v každém mužstvu se určí jedna VIP osoba, která se označí, například reflexní vestou. Primárním cílem druhého týmu je zneškodnit právě tohoto VIP hráče. Tato hra nabírá více obranný charakter, ale určitě se s ní airsoft stává o něco zajímavější.

airsoft
Výbava na airsoft death-match

Airsoft death-match

Jako poslední si představíme scénář, který je spíše takovým odreagováním se a nemusíte při něm dbát na žádné taktické pokyny. Jde o to, že v této hře je prostě každý proti každému a vyřazení zasažením zde neplatí. Odstoupit z této hry můžete jen dobrovolně, a to pokud máte technický problém, vás už ta smršť kulek přestane bavit. Je to zajímavá forma airsoftu a jednou za čas velmi příjemná a zapamatujte si, že v této hře vyhrává ten nejdrsnější!

Airsoft zbraně zakoupíte i ZDE.